dinsdag 24 november 2009

Negerzoenen en flikkers

Stelletje koekenbakkers daar bij Van der Breggen. Na grondig onderzoek nam het bedrijf zijn ‘Negerzoenen’ uit de markt om ze te vervangen voor ‘Zoenen’, ‘Buys Zoenen’. Er is al veel over geschreven en veel over gediscussieerd. Soms op een wijze manier, te vaak met een harde toon. Bottomline van de discussie was echter altijd de tolerantie. Tolerantie die van Nederland Nederland maakt en die, wat mij betreft, door dit soort strapatsen steeds vaker ondermijnd wordt.

Tuurlijk staat de Stichting Eer en Herstel Betaling Slachtoffers Slavernij Suriname in zijn recht door te stellen dat het woord neger destijds als scheldwoord werd gebruikt. Maar tijden veranderen en tussen de lading die het woord nu heeft en toen had zit een zee van verschil. Diverse onderzoeken die aantoonden dat gekleurde mensen geenszins aanstoot namen aan de naam van de lekkernij ten spijt veranderde Van der Breggen de naam. ‘Uit commercieel oogpunt’, heette het.

Maar nu hebben we er nog eentje waar een belangengroep zich druk om zou kunnen maken: Flickr. Flickr is een website voor het delen van foto’s. Flickr is Amerikaans, maar zelfs de meest belabberd Nederlands Engels sprekende figuur kan Flickr accentloos uitspreken. Flickr en flikker klinken namelijk hetzelfde. Maar wat zou het COC daar van vinden? De grappen zijn niet van de lucht. ‘Ik heb even mijn Flickr bewerkt’, of ‘Flickr is kut’, of ‘Mijn Flickr staat er vol mee’. Kortom, wie tijdens feestjes of vergaderingen met het fotoprogramma Flickr aankomt, heeft de lachers op zijn hand.

Nu is het COC gelukkig een tolerante organisatie, dus zal het wel niet zo’n vaart lopen met een aanklacht tegen Flickr.com. Gelukkig maar, want Flickr is gewoon een fantastisch programma. Met 44 miljoen unieke bezoekers per maand biedt het bedrijven zelfs mogelijkheden tot merkpromotie. Een fabrikant van dierenvoeders, een elektronicagigant, een wereldwijde omroep, een producent van optische apparatuur, een webbrowser, een autofabrikant en een supermarkt hebben allemaal al honderdduizenden unieke bezoekers op hun profiel verwelkomt. Niet slecht voor je naamsbekendheid. En dat alleen door wat foto’s op Flickr te flikkeren.